Skip to content

Ekologiska mejeriprodukter

KRAV

Det är ju självskrivet att ekologisk mjölk kommer från ekologiska kor. Men vad innebär det?

Relationen mellan människa och djur inom industrin är ofta kärleks- och respektlös. Det finns djur som far otroligt illa och lider svårt inom såväl mjölk- som köttindustrin i Sverige. För att vi med gott samvete ska kunna leva sida vid sida med djur och ta vara på det de kan ge oss krävs det att vi visar dem den respekt de förtjänar. Ekologiska produkter är ett steg på vägen.

Ekologiska kor mår bättre än de flesta djur i konventionell djurhållning. Man värnar om deras naturliga beteende. De nyfödda kalvarna får spendera den första tiden med mamman och dia från henne. De föds sedan fortsatt upp med riktig komjölk, inga substitut. Korna får äta ekologiskt, naturligt foder som odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Det mesta av fodret ska komma från den egna gården, varför också transporterna minskar. Man behandlar inte heller korna med antibiotika eller annan medicin i förebyggande syfte, bara om de blir sjuka. Ju mindre skit korna får i sig, desto mindre får vi i oss, och desto mindre hamnar ute i naturen.

Under somrarna går de ekologiska korna ute och betar. Snacka om närproducerat foder… De går ute större del av året än djur i konventionell hållning och många ekologiska kor har även möjlighet att gå ute på vintern. Eftersom de betar mer än andra kor hjälper de i större utsträckning till att hålla landskapet öppet.

Ekologisk mjölk är alltså bättre både för djuren, människan och naturen, men även om ekologiska mejeriprodukter är bättre än konventionella så måste man komma ihåg att även de är industriellt framställda, och inte helt fläckfria. Djuren kan alltid få det bättre, och det är människans ansvar att se till att de får det. Det är en ynnest att vi har möjlighet att äta mat från djur och därför bör vi också alltid konsumera den som den lyxvara den är. Man måste inte ha kött, mejeriprodukter eller ägg till varje måltid, det finns alternativ.

Läs mer: KRAV

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: