Skip to content
14 juni, 2010 / Nils

Hälsingsk saltost

Bakgrund

Här i Hälsingland finns det två ostar som jag är särskilt förtjust i. Dels hälsingeostkakan, dels den vita salta getosten. Getmjölk har jag tyvärr inte tillgång till, så ett av mina första projekt blir istället att göra salt vit ost på komjölk. ”Färskost” säger man i Hälsingland. På http://www.alternativ.nu finns det mycket information om självhushållning och annat spännande. Där hittade jag ett recept på ”Saltost, Hälsinge Färskost” som är precis vad jag sökte. Det här är nog en av dom enklaste ostar man kan göra med löpe.

Användningsområden

Det är en ganska mild, salt ost som traditionellt används som fantastiskt gott pålägg på macka eller kex. Hårt tunnbröd är att rekommendera. Skiva den ganska tjockt med kniv. Man kan dock använda den här osten till allt möjligt, ungefär som man använder feta. Man kan t.ex. tärna den och ha i sallad, eller på pizza eller omelett. Den går faktiskt bra att steka också! När man värmer upp den beter den sig som en blandning mellan halloumi och feta.

Du behöver

Saltost

Hälsingsk Saltost

2 liter ekologisk standardmjölk
1 ml (=1 krm) Ostløbe, vegetabilsk
2 tsk salt

Självklart kan man multiplicera receptet hur man vill för att göra större ostar. 1 liter mjölk ger ca 150g färdig ost.

Så går det till

Jag tror det går bra med vilken mjölk som helst. Jag har provat gammaldags mjölk och ekologisk standardmjölk med mer eller mindre samma resultat. Eftersom gammaldags mjölk inte är homogeniserad finns det en del lösa fettklumpar som kan fastna längs kanten i paketet, så tänk på att skaka det lite innan om du använder sån.

Mjölken värmer jag i en kastrull till 38° (mät med osttermometer). Sen tar jag kastrullen från plattan och rör i drygt 1 krm löpe.

Grytan får stå i ungefär en halvtimme med locket på. Med en lång kniv skär jag massan i ett rutmönster med ca 1,5-2cm stora rutor. Skär också runt kanten på grytan. Alternativt kan man dra en ballongvisp försiktigt genom massan istället för att skära den. Sen får det hela stå 20 minuter till i kastrullen så delar sig vasslen från ostmassan ytterligare.

Ös försiktigt över allting i ett durkslag över en skål. Det får gärna stå och rinna av ordentligt. Vasslen går att använda till brödbak t.ex. Sen lyfter jag över ostmassan i mitt hemmagjorda ostkar och pressar den i en till en och en halv timme. Större ost kräver mera press. Vänd osten var tionde minut ungefär och häll av vasslen som pressats ut. Fortsätt pressa tills du nästan inte får ut någon mer vassle.

Salta ordentligt på alla ostens sidor, ungefär en tesked salt per liter mjölk ska gå åt. Gör man en större ost kan det vara svårt att få på så mycket salt på en gång, det blir bara kladdigt, men då kan man salta mer senare när den dragit i sig lite. Lagra osten i en plastpåse i kylen där den drar i sig saltet. Det går att äta den redan dagen efter, men det blir godare om man väntar åtminstone 4-5 dagar. Ännu godare smakar den en dag efter att du tagit ur den ur påsen.

Om osten vasslar sig mycket efter lagringen kan man förvara den i en kökshandduk i början.

Annonser

7 kommentarer

Kommentera
 1. Mia / Jun 15 2010 19:03

  Åh vad kul det ska bli att följa dina experiment! Jag har själv länge tänkt testa att göra egen ost men aldrig kommit till skott.

 2. Nils / Dec 15 2012 12:06

  Reblogged this on Inför: Nils Ostbod and commented:

  Det blir en vit jul(ost) i år! En hälsingsk saltost gjord på 10 liter mjölk som väger in på ca 1,6kg.

 3. Manne / Maj 24 2013 08:33

  Hej,
  Har du använt fryslådor (matlådor) till detta ostkar? Jag tänkte testa att göra egen ost nu i helgen.

Trackbacks

 1. Pappas ostkar i trä « Inför: Nils Ostbod
 2. Hälsingsk Vitost « Inför: Nils Ostbod
 3. Vit jul(ost) « Inför: Nils Ostbod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: