Hoppa till innehåll

Löpe

Löpe är det ämne som används för att få mjölken att koagulera (stelna) och bli ost. Den innehåller ett enzym som har förmågan att dela på aminosyrorna i mjölkproteinet och får dem att klumpa ihop sig.

Animalisk löpe

Den löpe som används mest utvinns ur en av kalvens fyra magar som djupfryses och males innan enzymet kan utvinnas.

Vegetarisk löpe

Kärt barn har många namn. Eftersom endast löpe som framställts från djur får kallas löpe och den vegetariska varianten inte är så vanlig så får den heta lite allt möjligt, bland annat ystenzym, vegetabiliskt ystenzym eller mjölkkoagulerande enzym. Jag väljer att kalla den vegetarisk löpe, eftersom det är det det är.

Det finns (minst) två varianter av icke-animalisk löpe.

Den ena brukar kallas mikrobiell och framställs genom fermentering (jäsning) av mögelsvampar eller andra mikroorganismer. Dessa innehåller inte samma enzym som animalisk löpe, men har samma effekt på mjölkproteinet. Denna typ använder jag.

En annan variant framställs med hjälp av genetiskt modifierade mikroorganismer som producerar ett av de enzym som kalvmagen innehåller (Chymosin). Många (mig inräknad) undviker GMO i sin mat, och därmed också denna typ av löpe.

Annonser

3 kommentarer

Kommentera
 1. Magnus / Jun 22 2010 14:42

  ang löpe som framställts med hjälp av genetiskt modifierade mikroorganismer (GMO) som producerar enzymer som liknar kalvmagen. är inte exakt samma som det som kommer från kalvmagen och resultatet av att använda det är inte detsamma som att använda riktig löpe smak och struktur blir mycket sämre. Experter avråder all användningen av GMO då riktig forskning som ej är sponsrad av storindustrier visar att användning av GMO i all typ av kost inkl, grönsaker, och annan kost har negativ effekt på hälsan på många olika sätt…sök på nätet det finns länder som förbjuder all användning av GMO…inom EU förbjuder vi en del former av GMO men en del storindustrier använder kryphål i lagen för att nyttja detta ändå för att spara in på kostnader, använd vegetabilisk eller riktig löpe den sistnämda ger bäst resultat.

  • Nils / Jul 6 2010 18:28

   Jag kanske feltolkat informationen, men som jag förstått det på Kemikalias hemsida (sveriges största löpeproducent) innehåller gmo-löpen (FPC-löpe som dom kallar det) åtminstone chymosin. Vegetabilisk löpe innehåller varken chymosin eller pepsin. Förtydligade detta lite nu.
   Har inte testat GMO-löpe (av princip, men jag har inte heller stött på det) så jag vet ingenting om skillnaden i resultat. Den animaliska löpen är just animalisk och därför använder jag den inte, oavsett om den är bättre. Mitt mål, och syftet med denna blogg, är att göra ost utan animalisk löpe. Vill bara visa på vilka typer av löpe som finns eftersom många verkar fundersamma på vad löpe överhuvudtaget är för någonting.

Trackbacks

 1. Vegetarisk löpe från hjemmeproduktion.dk « Inför: Nils Ostbod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: