Hoppa till innehåll

Homogenisering

Homogenisering innebär att man på mejeriet med hjälp av värme och tryck slår sönder de fettklumpar som finns naturligt i mjölken och finfördelar dem. Genom att kontrollera fettets storlek kan man få mjölken att alltid lukta och smaka precis likadan.

På icke-homogeniserad mjölk bildas fettklumpar på ytan som kan skummas av och användas till att göra grädde och smör. Ju längre mjölken står, desto mer klumpar bildas och smaken på mjölken kan variera en del. Det är inget fel på den men ger en liten fingervisning om mjölkens ålder. Homogeniserad mjölk har dock bara två stadier: bra och dålig. Den går snabbt från att smaka precis som den brukar till att surna.

Vissa rön säger att naturlig mjölk är mer hälsosam än homogeniserad i och med att man förstör de nyttiga naturliga fettmolekylernas struktur. Troligen påverkas även mjölkproteinerna av homogenisering, varför det inte skulle gå att använda homogeniserad mjölk till osttillverkning. För min del återstår dock att testa detta innan jag tror det.

Sammanställning av tillverkare av o-homogeniserad mjölk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: