Hoppa till innehåll
11 december, 2010 / Nils

Färskost eller snabb kvarg

Bakgrund

Egen färskost är inte så svårt och inte heller helt ovanligt att folk faktiskt gör hemma. Det krävs inte särskilt mycket jobb, inte mycket kan gå fel, och det blir gott. Man kan variera med olika smaker och former. En bra nybörjarost alltså!

Samma metod för tillverkning går också att använda för att göra egen kvarg, om man inte har så höga krav. Man låter den bara rinna av lite mindre; se beskrivningen. Ett mer genuint kvargrecept hittar du här.

Användningsområden

På mackan eller kexet är ju det klassiska sättet att äta färskost. Det kan jag rekommendera. Kvarg kan man använda i matlagning och bakning eller bara som den är.

Det här behöver du

1 liter (rumsvarm) fil

ugnssäker skål/form
osttermometer
ostduk/silduk/kaffefilter
durkslag

1 liter fil ger ca 350 g ost.

Tid

effektiv tid: 30 min
tillredning: 4-6 h
hållbarhet: några dagar i kyl

Så går det till

Filen ska värmas försiktigt till drygt 40 grader. Det går att värma den i vanlig ordning på spisen med termometern i. Tjockbottnad kastrull, låg värme och ständig omrörning är tricket i så fall.

En annan metod är att värma den i ugnen, det kräver mindre passning. Häll då helt enkelt filen i en ugnssäker skål eller form och ställ in i ugnen på 50 grader. Kolla temperaturen på filen med jämna mellanrum. Ibland tenderar det att bli för varmt i ugnen, då får man stänga av den ett tag. Efter ca 1 1/2 timme bör filen ha skurit sig.

När filen delat sig i ostmassa och vassle är det dags att sila av den. Ostduk i durkslag fungerar bra. Fukta gärna ostduken i vasslen innan. Ju längre man låter det rinna av, desto fastare blir färskosten. Tar man den tidigt, efter knappt två timmar, får man en lös massa liknande Kvarg. Cirka 3 timmars avrinning ger en bredbar färskost. Låter man den stå fyra timmar eller länge får man en fastare massa som även går att forma. Man kan t.ex. göra en rulle av den som man rullar i kryddor och sedan skär skivor av.

Enkelt och gott!

Smaksättning

 • Italiensk smak
  Lite stark men len ost med smak av södra italien. Peperoncino är små torkade chilifrukter. Jag tror att dom är ganska lika piri piri på många sätt. Piri piri är ändå portugisiskt, så man kan gissa att dom åtminstone är nära släkt.
  Till en sats väl avrunnen ost blandar jag i två pressade vitöksklyftor, 1 msk tomatpuré, två finhackade peperoncini, torkad basilika och oregano, salt och svartpeppar efter behag och en skvätt olivolja. Mer en kexost än en smörgåsost kanske.
Annonser

One Comment

Kommentera
 1. Nettan / Okt 12 2018 13:57

  Hej!
  Jag gör egen ädelost av ostmassan, salt o pyttelite nedsmulad ädeost. Sen lägger jag i vacker ostform, sticker många hål i den med en tandpetare och lägger en ostkupa över. Denna förvarar jag i ett svalare rum i 1-3 mån. Blir alltid bra men oftast felaktig mängd salt.

  Har du, eller någon annan,ett mått på hur mycket salt man bör tillsätta i förhållande till ostmassan?

  Tack för en härlig blogg!

  Mvh
  Nettan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: