Skip to content
13 juni, 2010 / Nils

Panir (indisk färskost)

Bakgrund och användningsområden

Panir är en väldigt enkel och neutral färskost som är vanlig i indisk mat. Den går att steka och ha i grytor utan att den smälter och är ett bra proteinkomplement för oss vegetarianer. Tillvägagångssättet är ungefär samma som när man gör tofu och den kan också användas på ungefär samma sätt.

Paniren har skurit sig

Paniren har skurit sig

Receptet är jätteenkelt och kommer från början från Mimmis Mat.

Det här behöver du

1 l standardmjölk
2 dl fil
1 msk pressad citron (= ungefär en halv pressad citron)

kastrull
hålslev
durkslag och silduk eller kaffefilter i hållare

1 liter standardmjölk ger knappt 200 g ost.

tillredning: 40 minuter
hållbarhet: ca 1 vecka i kyl.

Så går det till

Mjölken kokar jag upp och tar genast bort från plattan. Akta så den inte bränner fast. Sedan rör jag först i filen och sedan citronen. Redan när filen blandas i skär det sig och klumpar börjar bildas. Citronen gör sedan så det blir en grynig ostmassa och en klar gul vassle.

Panir på avrinning

Panir på avrinning

Ostmassan flyter ganska bra och kan lätt fiskas upp med en slev (eller ännu hellre hålslev!). Annars går det också att sila bort vasslen. Massan får rinna av i ett kaffefilter i en halvtimme. Har man en vanlig filterhållare i plast passar det ju att låta det stå i den (finns på Clas Ohlson eller Åhléns). Det går bra att pressa massan med handen för att få ut mer vassle. Vik in kanterna från filtret över osten och tryck försiktigt ovanifrån.

Förvara osten i kylskåp tills du ska använda den. Den passar bra i många olika rätter. Innan tillagning skär man osten i kuber, ca 1-2cm och steker den i smör (eller ghee) tills den får fin färg. En favoriträtt jag har är Palak panir, gryta med panir och spenat.

Färdig Panir

Färdig Panir. Inte så vacker, men mycket användbar!

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
 1. janlindblom / Jul 18 2010 12:08

  God var den också!

 2. nm / Okt 30 2010 19:28

  Man kan använda bara yoghurt också, brukar jag göra. 2,5 dl till 1 liter ungefär, fast jag mäter nog aldrig, bara häller på lite i taget och väntar tills det skär sig ordentligt, fast man ska vara försiktigt att inte hälla för mycket, då blir det inget bra. Det är så himla lätt att göra och blir mycket mat för en hungrig vegetarian….. Och man behöver inte skära den i bitar för att steka, bara slänga ner hela bunten med ost i stekpanna med olja och kryddor och steka, det blir mängder med små stekta färskost klumpar, super gott med pasta tex………vasslan är god i soppor, späd med vatten, man kan använda färskosten i soppan med….

  • Nils / Nov 1 2010 19:04

   Tack för tipsen! Steker du osten innan du har den i soppa?
   Jag har inte vågat använda vasslen när jag gjort detta med citron. Har smakat på den, men den smakar just… citron. Ska prova med enbart fil eller yoghurt. Det sistnämnda har jag sällan hemma, men det kan ju vara värt att testa och se vad som går bäst.

Trackbacks

 1. Snabbgjord halloumiliknande godost | Elisavet. Eller tror? Och anar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: