Skip to content
8 juni, 2010 / Nils

Hemmagjort ostkar i plast

Såhär har jag gjort enkla, billiga ostkar som fungerar bra till att göra små ostar.

Köp tre likadana, ganska stabila, staplingsbara plastbyttor, gärna med tättslutande lock. Fryslådor, kakburkar eller vad som helst som är lämpligt för matvaror fungerar. Det kan vara bra att ha lite olika storlekar och former beroende på hur stor sats ost du gör.

Den ena burken blir uppsamlingskar för vassle. När du pressar osten står den i botten. Ta bort locket bara.

Nästa burk är själva ostkaret. Gör hål i bottnen. Gärna ganska små, täta hål. Det går t.ex. att smälta hål med en spik som värms i ett ljus. Det är den burken du lägger ostmassan i och ställer i uppsamlingskaret.

Den tredje burken är pressen. Den fylls med vatten eller nånting annat tungt innan du sätter lock på och ställer den ovanpå ostmassan i ostkaret. Ovanpå pressen ställer du andra tunga saker som t.ex. kokböcker eller andra vattenfyllda burkar. Ju mer du pressar, desto hårdare ost.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: